Vandaag is Bram Moszkowicz dood verklaard. Niet door zichzelf, niet door zijn ex-vriendin Eva Jinek, maar door de media. Zijn eigen advocaat, Gabriël Meijers (“de Grote Boodschapper Gods”) representeerde zijn heer in de rechtzaal. “De ene dag roept men hosanna, de volgende dag kruisigt men hem.” Het volk is in opstand gekomen, kiest voor de moordenaar, en zo veroordeelt de heidense deken – Pontius Pilatus – de koning der Joden ter verlossing van alle advocaten. Aldus Jort Kelder, de kritische apostel – Judas?
“Het is geel en het staat op één pootje,” zei mijn oma. “Ik weet het niet,” bekende de 7-jarige versie van mijn Zelf. “Een kanariepietje!” zei oma lachend. “We proberen het nog eens. Het is geel en het staat op één pootje.” “Een kanariepietje!” zei ik lachend en onbegrijpend. “Bijna,” troostte oma mij. “Het is een glaasje advocaat.”
Moszkowicz koos voor de mediastrategie bij zijn eigen zaken en maakte zich daarmee veelal onbemind bij zijn collega’s. Zijn lifestyle, smaak en liefdesleven, het aanschuiven bij RTL Boulevard: allemaal niets voor een nette, nuchtere, noeste Nederlandse advocaat. Geen poespas, je werk doen, je niet boven je macht verheffen. Nu is hij zelf de gebeten hond, krijgt hij een koekje van eigen deeg, is hij in zijn eigen kuil gestapt. Maar is zijn strategie dan oneerlijk, zijn bedrijfsvoering een probleem? Hij heeft geen wet gebroken, hoogstens een fatsoensregel. De vrijheden die hij zichzelf permiteert, worden door de grondwet en de advocatenwet toegestaan.
Bij Pauw & Witteman deed Moszkowicz zijn verhaal. Ik vond het overtuigend. Charismatisch is hij zeker, en dat alleen al maakt genoeg mensen jaloers. Hij denkt groot, soms misschien iets te groot, maar beheerst de taal van de wet, van de pleiter én van de media tot in de kleinste puntjes. Hij is een clown: hij maakt je serieus aan het lachen. Maar hij zal de uitspraak van het Hof van Discipline afwachten zoals het een goede jurist betaamt. Of hij het gaat winnen? We zijn genoodzaakt de uitspraak van de rechter af te wachten. Daarvoor zullen de aantijging niet alleen voor gegrond, maar ook bewezen verklaard moeten worden. En dat is net zo’n grote stap als van verdachte naar dader: die stap wil je niet te makkelijk zetten.
In Der Besuch der Alten Dame komt de rijkste vrouw ter wereld, Claire ‘Klara’ Zachanassian terug naar haar armoedige geboortedorp. Haar jeugdliefde Alfred Ill had de vaderschap van haar aanstaande kind ontkend, waardoor ze aan lager wal was geraakt om uiteindelijk een miljonair te trouwen. Lichamelijk is ze een wrak, voor vrijwel alles heeft ze een prothese; volkomen ontmenselijkt door haar rijkdom en wrok heeft ze altijd het grootste kwaad gezien in haar exvriend. Ze komt terug naar het dorp om wraak te nemen.
Zoals u wel weet, ben ik geen jurist. Door de woorden van een ander, namelijk die van de kranten, journalisten en van Moszkowicz zelf formuleer ik mijn waarheid. Maar ik weet ook waar mijn waarheid ophoudt, namelijk bij de grens van de feiten. Ik ben er niet bij betrokken, ik zie geen cijfer uit Moszkowicz ‘ administratie, ik ken de wet niet.
Klara looft een beloning uit voor het hele dorp als Alfred sterft. In de aanloop naar de moord zijn allerlei voortekenen te zien, maar niemand durft hem op eigen titel om te brengen vanwege de juridische gevolgen. Alfreds buurman koopt op de pof alvast een paar gloednieuwe gele schoenen – geel is de kleur van verraad. Als Alfred net de trein gemist heeft om te ontsnappen, staat het hele dorp om hem heen, komt steeds dichter bij hem staan. Uiteindelijk valt de menigte uiteen; Alfred ligt dood op de grond.
De krenking van zijn collega’s – want dat is waar de Raad van Discipline uit bestaat – zal net zo gegrond blijken als de aantijgingen tegen Moszkowicz ingeval het Hof de zaak in de prullenbak schuift. Dát zou pas een zwarte dag voor de advocatuur zijn, meester Spong.
Het is geel en het staat op één pootje. Is het niet het één, dan is het wel het ander. Naar uw goeddunken.
En dan zullen we zien of Moszkowicz zijn trein wél haalt.