Muziek en filosofie in de nieuwe maatschappij – over mijn blog

Na mijn studie filosofie in Nijmegen legde ik mij toe op de klassieke zang. Op het moment van schrijven studeer ik aan het Utrechts Conservatorium, werf ik fondsen voor innovatieve concertreeksen en help ik het Nederlands Studenten Kamerkoor vorm te geven aan een strategisch plan. Mijn naam is Nathan Tax en ik ben filosoof, zanger en cultureel ondernemer.

Welkom op mijn blog. Vanuit mijn tweeledige achtergrond als filosoof en musicus onderzoek ik hier de toestand van de cultuursector, vooral de klassieke muziek. Berichtgeving over de toestand van de culturele sector wordt gedomineerd door negatieve uitspraken. Musici zouden aan de lopende band ontslagen worden; het publiek zou geen geen moeilijke muziek meer willen horen, geen moeite meer willen doen voor schoonheid; kunst zou een commercieel product zijn geworden.

Wat is daarvan waar? En waar komen die opvattingen vandaan? Zijn ze gegrond? Zo ja, hoe kunnen we een nieuwe weg inslaan? Zo nee, hoe kunnen we ze ontkrachten? In mijn onderzoek schuw ik ook de zelfkritiek niet. Zijn mijn eígen vooronderstellingen wel houdbaar?

Op deze blog vind je persoonlijke reflecties op basis van mijn eigen ervaringen op actuele ontwikkelingen binnen de cultuursector, specifiek de klassieke muziek.

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan als bestuurs- en commissielid van koren, tijdschriften, medezeggenschapsraden en gezelligheidsverenigingen. Elke keer is het weer zoeken naar een evenwicht tussen ambitie en haalbaarheid.

Ideeën aan de tand voelen

Door me te verdiepen in reglementen van grote fondsen, gesprekken te voeren met potentiële sponsoren en te discussiëren met mijn collega’s heb ik mijn eigen ideeën scherp geslepen. Toch blijft het vaak gissen of de resultaten die je boekt als bestuur – zowel positief als negatief – het gevolg zijn van je eigen beleid, of van dingen die je eigenlijk niet in de hand hebt. Deze blog dient om die ideeën aan jou als mijn publiek voor te leggen, ze aan de tand te voelen en ze te toetsen aan de realiteit; dat alles door de dialoog aan te gaan. Wat is er nu eigenlijk waar van veelgehoorde kreten zoals bovenaan deze tekst?

Overpeinzingen

Op deze blog publiceer ik regelmatig mijn overpeinzingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke reflectie, een interview met een invloedrijk persoon uit de muzieksector of een commentaar op de actualiteit. Zo nu en dan vraag ik aandacht voor inspirerende voorbeelden: succesvolle artiesten, vernieuwende podia of baanbrekende wervingstechnieken. Denk aan korte audio-opnames, fotoreportages of een videoblog.

Geïnteresseerd? Abonneer!

Vind je mijn blog interessant? Heb je misschien suggesties voor interessante onderwerpen? Word abonnee en reageer naar hartenlust op mijn berichten zoals deze. Help van deze blog dus een betekenisvol knooppunt van kritische maar productieve reflectie op de cultuursector te maken!

2 antwoorden op “Muziek en filosofie in de nieuwe maatschappij – over mijn blog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.