In de huidige kabinetsperiode krijgen nog maar 80 van de 203 culturele instellingen een subsidie van Fonds Podiumkunsten of Fonds Cultuurparticipatie. Bijna tweederde moet het dus straks zonder overheidssteun redden. Is het niet al een enorme directe klap op de begroting van die instellingen, dan is het ook nog een zeer negatief indirect signaal dat het kabinet hiermee afgeeft over de waarde van hoogstaande culturele activiteiten in Nederland. (Foto: kakhiel)
De website van de Telegraaf meldt op woensdag 1 december 2012:
De Nederlandse culturele sector staat een flinke aderlating te wachten.
Liefst 70 culturele instellingen raken de komende 4 jaar hun subsidie kwijt.
Neem bijvoorbeeld Holland Symfonia, het derde orkest van Nederland, dat het na de afronding van het AVRO-programma Maestro moet stellen met slechts 45 orkestleden. De cultuurminnende bestuurders hebben de zware taak gekregen maar liefst 110 orkestleden het ontslag mede te delen. Hoornist Ward Assmann over zijn ontslagen collega’s: “Alsof ik ze moet begraven.”
AVRO: Maestro en het orkest Holland Symfonia bij EenVandaag:
Wat betreft die waarde van hoogstaande culturele activiteiten in Nederland: bedenkt u zich dat de mensen in die toporkesten — dat zijn er best veel — ook uw kinderen muziekles geven, of zelfs die leraren hebben opgeleid. Muzikanten die zich niet professioneel met hun vak staande kunnen houden, verleren de kunst waarvoor ze zovele jaren hard hebben gezwoegd. Luxeproduct? Hebben we het over de portemonnee: minder muzikanten betekent op de korte termijn duurdere en kwalitatief gemiddeld slechtere muzieklessen.
Muziek Maakt Slim from Iris Dreesen on Vimeo.
“Talent is toch toevallig?” Misschien denkt u dat u ‘het’ niet hebt, noch uw kind? Maar kinderen die zich op muzikaal vlak ontwikkelen, worden intelligenter. Ze herkennen meer verbanden, patronen en nuances. Daarnaast zitten ze doorgaans beter in hun vel, worden ze eerder emotioneel volwassen en zijn ze in staat hun gevoelens beter uit te drukken.
Leonnaarrrrrrdo! dreamssszzzzoffffvvvvhisszzzzflyyinggggmma-ma-ma-ma-machine!
Dan heb ik nog gezwegen van de persoonlijke trots na een geslaagde uitvoering, de aangeleerde discipline, het gevoel voor esthetische waarde, leren samenwerken en saamhorigheidsgevoel in bijv. een koor of band, besef van geschiedenis en traditie, creatieve ontwikkeling…
Gareth Malone en het koor van Military Wives (BBC)
Van muziek word je een beter mens.
Panis angelicus fit panis hominum. (Het brood der engelen wordt het brood der mensen.)
Jaaaa, onze premier speelt inderdaad fabuleus piano…
Ik ben helemaal eens. Ik hoop dat na de volgende verkiezingen er meer aandacht komt voor cultuur en vooral muziek! Nederland moet ook voorbeeld nemen van Duitsland. Daar wordt veel geïnvesteerd in de klassieke muziek.