Elk uniek individu bij Mathijs van Nieuwkerk

Wat is die wintertijd toch fijn! Kom je eens een keer op tijd je bed uit en kun je lekker productief werken. Schijnt dat vooral avondmensen het terugkeren van de wintertijd prettig vinden. Blijkbaar ben ik dus een avondmens. Ik begin wat te schrijven: “De moderne tijd draait om het unieke individu.”

Ondertussen zit ik te chatten op Facebook. Eén gesprek gaat over auto’s en fietsen. Over dat laatste zei mijn gespreksgenoot dat ze er erg van hield. “Maar met regen of bij afstanden van meer dan 15 km bedank ik toch liever ten guste van de trouwe vierwieler,” antwoordde ik gevat. In een ander Facebookgesprek stapelen de gevathedenheden zich op. Blijkbaar had ik ‘het te pakken’… (snap je ‘m?)

Vandaag zag ik Özcan Akyol over zijn nieuwe debuut Eus bij DWDD. Ieder hengeltje dat Mathijs subtiel uitgooide om Akyol een nuancepoging te geven brak hij ruw doormidden. Om het vervolgens aan de krokodillen in het moeras te voeren. Hij herinnerde zich vast dat hij zich vergiste in zijn imago – bajesklant – en dat hij er beter aan zou doen zijn unique selling point nog eens goed in de markt te zetten. “Ingestudeerde quotes,” lees ik op Twitter. De dag dat Akyol zich netjes gaat gedragen is ook de dag dat Kader Abdolah zijn snor afscheert en normaal gaat praten.

Waarom vinden we ons leven zo interessant om het met onze ‘vrienden’ te delen? Wat is er boeiend aan jóuw bord gekookte spaghetti bolognese? En waarom helpen we elkaar systematisch x-ontwijkend-gedrag te vertonen door plaatjes van 9GAG, filmpjes van YouTube of foto’s van knappe vriendjes of vriendinnetjes te plaatsen? Wat zegt dat wérkelijk over ons, voor zover we moderne, unieke individuen zouden zijn?

Met een glaasje wijn erbij zit ik de avondmens uit te hangen. 22.52 uur. Er heerst al een tijdje stilte op mijn Facebook. Eigenlijk ben ik best moe en de sigarenrook begint me de keel uit te hangen. Mijn kleren zullen morgen wel weer stinken. Nog even kijken wie mijn nieuwe profielfoto heeft geliket hebben. Toch weer 5 erbij!

Voor ons publiek controleren we ons imago, cultiveren het tot in het oneindige. Het unieke individu, zoals ook Akyol zichzelf braaf neerzet. En hoezo spraakmakend? We mogen toch zeker niets anders verwachten als je tegenover Mathijs zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.