Zangles in Bussum

Ben je al jaren koorzanger en wil je je zangtechniek oppoetsen of beter mengen in het koor? Zou je eindelijk eens die ene aria uit de Matthäus Passion of uit de Zauberflöte zélf willen leren zingen, en dan echt mooi? Of wil je vooral je stemgebruik verbeteren, of een nieuwe kant van jezelf ontdekken? In mijn lespraktijk te Bussum heet ik leerlingen tussen 16 en 86 jaar op alle niveau’s van harte welkom!

Leer je stem kennen

Zingen is de natuurlijkste vorm van muziekmaken, want je eigen lichaam is je instrument. Als je zingt, strijk je je eigen ‘snaren’ — de stembanden — aan met je adem. Dat geluid breng je door je eigen klankkast – de open ruimten in en aan het hoofd (o.a. luchtpijp, keel, mond, neusholten) – tot klinken.

Maar ook psychologisch komt er bij zingen veel kijken. Wil je een lied of aria overtuigend zingen, dan hoort daar ook het overbrengen van emoties bij. En dan merk je dat het lied vaak over heel andere dingen (bijv. liefde) dan jij je voelt (bijv. zenuwen). Gelukkig kan het ook andersom werken: meestal word je van zingen vrolijk en krijg je energie.

Tijdens de zanglessen staat centraal hoe jouw eigen, persoonlijke geluid klinkt en voelt op beide vlakken. Door jezelf te uiten verwerk je alledaagse frustraties en geef je ze een plek. Muziek en zingen helpt je om emoties bij te sturen of te kalmeren. In de zanglessen leer je de emotionaliteit die je zelf beleeft om te zetten in muzikaliteit en inspiratie.

Mijn benadering

Kunst kunst en cultuur gaan volgens mij over smaak en expressie, niet over goed of fout. Elke nieuwe toon die je zingt, is daarom een nieuw experiment, een kans om nieuwe klankkleuren te ontdekken. Verkeerd zingen bestaat niet! Waar ik je in begeleid is hoe je klanken zo gezond mogelijk maakt, zodat je het zingen lang kunt volhouden. Het gaat erom dat je de vrijheid behoudt om elke artistieke keuze — ook ‘lelijke’! — na 100 of 1000 nog kunt maken, en niet na 10 keer bent uitgezongen.

Ten tweede confronteer ik je met hoe jouw klank ‘aan de buitenkant’ klinkt ten opzichte van jouw ‘binnenkant’, uiteraard op basis van mijn beleving als toehoorder en ervaring als zanger. Misschien ging jij voor een lieve, geruststellende toon, maar klonk die van buitenaf vooral angstig. Of je wilde boos klinken, maar kwam juist krachtig en dapper over (of andersom!). Maar altijd blijft het waardeoordeel achterwege, want over smaak niet te twisten!

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Ik vraag je een toon te zingen, gegeven vanaf de piano of voorgezongen, op een bepaalde klinker (‘zeg eens aa’). Waar voel je die klank? In je hoofd, keel, borst… of voor mijn part je kleine teen? Voelt de klank hard of zacht, warm of koud, rond of hoekig? Heeft die klank een smaak of een geur?

Door samen woorden te geven aan gezonde klanken die overkomen zoals jij wil, ontwikkelen we jouw unieke artistieke palet. Ik coach je met veel enthousiasme en moedig je aan je grenzen op te zoeken. Gaat het nog niet lekker, verkennen we open-minded en zonder waardeoordeel een andere weg. Hebben we die weg gevonden? Dan is het feest!

Tarieven – tot/vanaf 1 oktober 2023

Prijzen per les van 45/60/90 minuten:

21 jaar of ouder — € 45 / €55 / €80— incl. 21% BTW.
20 jaar of jonger — €35 / €45 / €70 — vrijgesteld van BTW.

Per 1 oktober 2022 gelden de volgende tarieven.

21 jaar of ouder — € 50 / €60 / €88 — incl. 21% BTW.
20 jaar of jonger — €38,50 / €50 / €77— vrijgesteld van BTW.

Lessen kunnen maximaal twee keer kosteloos verplaatst worden tot 24 uur van tevoren (overmacht uitgezonderd).

Locatie zangles in Bussum

Lessen worden gegeven in mijn zangstudio aan huis: Oosterpad 1 te Bussum (klik voor Maps), op 10 minuten loopafstand van station Bussum-Zuid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.