(Beter) leren zingen?

Misschien zing je al jaren in een koor, in een band of eigenlijk alleen maar onder de douche. Of misschien vind je het moeilijk om jezelf verstaanbaar te maken, om echt ‘je stem te laten horen’. Wil je nu eens werk maken van je stemtechniek? Dan ben je van harte welkom bij mijn zanglespraktijk!

Zingen is leuk én gezond

Veel mensen zeggen dat ze van zingen vrolijk worden. Ze spreken van een aangename sensatie in hun hoofd, soms ook in combinatie met de klank die van buitenaf (een koor, band of instrument) komt. Van sterke samenklanken (harmonieën of dissonanten) kun je heel vaak prettige fysieke uitwerkingen voelen. Bovendien is samen zingen een sociaal proces: goed voor een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid!

Waarom is zingen gezond? (Lees meer)

je stimuleert je ademhaling, je verbetert je weerstand en het werkt stressverlagend (Engels). Bij ouderen met dementie werkt zang en muziek als een poort naar verleden herinneringen: horen ze bekend liedje, dan zingen ze vaak gelijk mee. Niet in de laatste plaats is muziekmaken  een natuurlijk antidepressivum (Engels)!

Kennismaken met zang: leer je stem (beter) kennen!

Tijdens de zanglessen gaan we samen op zoek naar jouw eigen, persoonlijke geluid. Zowel fysiek als psychologisch komt er bij het zingen veel bij elkaar: bij het overtuigend zingen van een lied hoort ook het overbrengen van emoties. Hoe je je voelt heeft dan ook direct invloed op je stem.

Zingen: je eigen lichaam als je instrument (Lees meer)

Zingen is de natuurlijkste vorm van muziek maken: je gebruikt  je eigen lichaam als je instrument. Als je zingt, strijk je je eigen ‘snaren’ – de stembanden – aan met je adem. Dat geluid breng je door je eigen klankkast – de open ruimten in je lichaam (o.a. luchtpijp, keel, mond, neusholten) – tot klinken. Zingen kan iedereen — ook als je altijd is verteld van niet! Je hoeft alleen maar te leren hóe. Ik gebruik geen vaste methode. We werken vanuit jouw klank en de manier waarop je die maakt naar wat beter voor jou werkt. Door ‘standaard’ zangoefeningen te combineren met gerichte tips in een muziekstuk, loop je minder vaak vast in bekende of nieuwe muziekstukken. We werken naar een vocaal en muzikaal mooi resultaat toe, maar er is geen absoluut ideaal. Alleen jij kunt je stem laten horen!

Moeite met zingen of met jezelf verstaanbaar maken?

Heb je soms last van je keel bij het zingen? Lukt het niet die ene hoge noot te pakken? Maak je te weinig geluid in de lage registers? In mijn zanglessen werken we aan een gezonde, natuurlijke techniek om daar verbetering in te brengen.

Ook als je het gevoel hebt slecht verstaanbaar te zijn, zowel bij veel achtergrondgeluid of in gesprekken, kan ik je helpen je stem beter te gebruiken.* Door gerichte oefeningen train je enerzijds je lichaam. Anderzijds laat ik je wennen aan het maken van een ander geluid waarvan je eerst misschien dacht dat het lelijk of schadelijk was.

* Bij het vermoeden van pathologische stemproblemen, verwijs ik je altijd door naar een medisch of logopedisch specialist.

Doel van de lessen

Het uitgangspunt van de lessen is plezierig en resultaatgericht werken, zonder de uitdaging op je eigen niveau te verliezen. Lessen worden in principe individueel gegeven aan leerlingen boven de 16 jaar. (Afwijken hiervan, bijv. les in duo’s of op lagere leeftijd, is mogelijk in overleg.)

Verdere technische specialisatie is mogelijk richting klassieke muziek. In andere genres is ook coaching mogelijk, maar voor zangtechniek verwijs ik je door naar specialisten. Tevens geef ik advies over doorstroommogelijkheden (privédocenten, conservatoria en andere vakopleidingen).

Breed toepasbare zangtechniek (Lees meer)

In mijn zanglessen richt ik me niet op specifieke muziekgenres, al ben ik zelf klassiek geschoold. Ik richt me in de les op het produceren van een gezonde, duurzame manier van zingen. Regelmatig worden bepaalde vocale effecten gezien als cruciaal voor een bepaalde stijl. Denk bij klassiek aan: een grote operastem, extreem hoog of laag kunnen zingen. Bij pop/rock kun je denken aan: een rauw geluid, een ‘randje’. Voordat je die effecten van een specialist kun leren, heb je een technisch solide basis nodig. Juist die eerste stappen zet je bij mij!

Strippenkaarten

Na de proefles (€ 10 incl. BTW) beslis je of je door wilt gaan met lessen met een strippenkaart van 5, 10 of 15 lessen à 45 minuten per les. Prijzen:

16 tot 21 jaar (0% BTW)

  • Proefles € 10 (geldt als korting bij afname pakket)
  • Strippenkaart 5 lessen à 45 minuten – € 125 – 3 maanden geldig
  • Strippenkaart 10 lessen à 45 minuten – € 225 – 6 maanden geldig
  • Strippenkaart 15 lessen à 45 minuten – € 310 – 9 maanden geldig
  • Losse les à 45 minuten – € 25

21 jaar of ouder (incl. 21% BTW)

  • Proefles € 10 (geldt als korting bij afname pakket)
  • Strippenkaart 5 lessen à 45 minuten – € 140 – 3 maanden geldig
  • Strippenkaart 10 lessen à 45 minuten – € 270 – 6 maanden geldig
  • Strippenkaart 15 lessen à 45 minuten – € 380 – 9 maanden geldig
  • Losse les à 45 minuten – € 30

Klik hier om je gelijk aan te melden voor een proefles!
Bevalt dat, kies dan voor een strippenkaart van 5, 10 of 15 lessen van 45 minuten.

Voorwaarden rondom afzeggen en inhalen (Lees meer)

Een les afzeggen met ‘inhaalgarantie’ kan tot 24 uur van tevoren i.v.m. herroostering (korter van tevoren afzeggen met inhalen kan alleen bij overmacht / ziekte én in overleg met de docent).

Locatie

LET OP! Sinds 1 april 2018 ben ik verhuisd naar Bemmel, waar lessen gegeven worden aan de Dorpsstraat 34. Wil je graag zangles krijgen in Nijmegen, neem dan contact op om op de hoogte gehouden te worden over de toekomstige leslocatie in Nijmegen.

Aanmelden voor proefles

Een proefles kost € 10 (incl. BTW), contant of met pin afrekenen op de les. Besluit je daarna door te gaan met de lessen, wordt je betaling van de proefles in mindering gebracht op de strippenkaart.

Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

Gewenste lesmoment

Je bericht

(Of neem hier contact op als je eerst meer info wilt ontvangen.)

Op de hoogte blijven?

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Of deel dit bericht op sociale media: