Zingen is leuk én gezond

Droom je stiekem van een operacarrière? Ben je al jaren koorzanger en wil je je zangtechniek oppoetsen of beter mengen in het koor? Zou je eindelijk eens die ene aria uit de Matthäus Passion of uit de Zauberflöte zélf willen leren zingen, en dan echt mooi? Of heb je geen enkele ervaring en ben je benieuwd naar een nieuwe kant van jezelf, een nieuwe manier om je uit te drukken? Dan ben je bij mij aan het juiste adres in Bemmel (bij Nijmegen)!

Hoe werkt zingen? Het lichaam als instrument (Lees meer)

Zingen is de natuurlijkste vorm van muziekmaken, want je eigen lichaam is je instrument. Als je zingt, strijk je je eigen ‘snaren’ — de stembanden — aan met je adem. Dat geluid breng je door je eigen klankkast – de open ruimten in en aan het hoofd (o.a. luchtpijp, keel, mond, neusholten) – tot klinken. In mijn zanglessen leer je hoe je dat prettig, makkelijk en efficiënt kunt doen.

Leer je stem echt kennen

Tijdens de zanglessen staat centraal hoe jouw eigen, persoonlijke geluid klinkt en voelt. Zowel fysiek als psychologisch komt er bij zingen veel kijken. Wil je daarnaast een lied of aria ook echt overtuigend zingen, dan hoort daar ook het overbrengen van emoties bij. En dan merk je dat het lied vaak over heel andere dingen (bijv. liefde) dan jij je voelt (bijv. zenuwen). Geen makkelijke klus dus!

Gelukkig kan het ook andersom werken: door bepaalde klanken te maken en ‘in te zoomen’ op hoe die klank in je lichaam voelt, kun je je emoties bijsturen of kalmeren, en andere emoties oproepen. In de zanglessen leer je de emotionaliteit die je zelf beleeft om te zetten in muzikale inspiratie.

Zingen is leuk én gezond

Van zingen word je vrolijk en krijg je energie. Door jezelf te uiten verwerk je alledaagse frustraties en geef je ze een plek. Je gaat even op in de interne sensaties van de klank in je lichaam, al dan niet in combinatie met externe klanken van een koor, band of instrument. Sterke samenklanken (harmonieën of dissonanten) kunnen prettig zijn, soms heel intens, rustgevend of juist opwekkend. Samen muziekmaken, bijvoorbeeld in een koor of ensemble, is natuurlijk ook een sociaal proces: in het musiceren heeft ieder een eigen verantwoordelijkheid en geeft van daaruit samen vorm aan een uniek moment in de tijd. Dat creëert verbondenheid en saamhorigheid — geen overbodige luxe in onze individualistische maatschappij…

Waarom is zingen gezond? (Lees meer)

Met zingen stimuleert je je ademhaling, verbetert je je weerstand en verlaag je je stressniveau (Engels). Bij ouderen met dementie werkt zang en muziek als een poort naar verleden herinneringen: horen ze bekend liedje, dan zingen ze vaak gelijk mee. Niet in de laatste plaats is muziekmaken  een natuurlijk antidepressivum (Engels)! Een echte aanrader op het gebied van de gezondheid van muziek en zang is het boek Singing in the Brain van Erik Scherder.

Specifieke aandachtspunten?

Heb je soms last van je keel bij het zingen in je koor? Lukt het niet die ene hoge noot te pakken in die prachtige opera-aria? Moet je veel moeite doen om klank te produceren in je lage register? In mijn zanglessen werken we aan een gezonde, natuurlijke techniek om daar verbetering in te brengen. Al binnen 5 lessen ga je zelfverzekerder naar de koor- of bandrepetitie met concrete tips en trucs. In een pakket van 10 lessen leggen we de basis voor een

Doel van de lessen

Basisuitgangspunt is de uniekheid van jouw stem en klank. Vanuit de inzichten van de klassieke bel canto zang uit diverse scholen zoeken we samen naar wat beter voor jou werkt. Door beproefde zangoefeningen te combineren met maatwerk en gerichte tips voor muziekstukken, verzamel je een flinke gereedschapskist waarmee je steeds sneller zelfstandig tot een goed resultaat komt.

Het doel van de lessen is plezierig en resultaatgericht werken, met genoeg uitdaging op je eigen niveau. Lessen worden individueel gegeven aan leerlingen boven de 16 jaar. Er wordt uitsluitend les gegeven binnen het genre van klassieke zang.

Strippenkaarten

Na de proefles (€ 10 incl. BTW) beslis je of je door wilt gaan met lessen met een strippenkaart van 5, 10 of 15 lessen à 45 minuten per les. Prijzen:

16 tot 21 jaar (0% BTW)

  • Proefles € 10 (geldt als korting bij afname pakket)
  • Strippenkaart 5 lessen à 45 minuten – € 125 – 3 maanden geldig
  • Strippenkaart 10 lessen à 45 minuten – € 225 – 6 maanden geldig
  • Strippenkaart 15 lessen à 45 minuten – € 310 – 9 maanden geldig
  • Losse les à 45 minuten – € 25

21 jaar of ouder (incl. 21% BTW)

  • Proefles € 10 (geldt als korting bij afname pakket)
  • Strippenkaart 5 lessen à 45 minuten – € 140 – 3 maanden geldig
  • Strippenkaart 10 lessen à 45 minuten – € 270 – 6 maanden geldig
  • Strippenkaart 15 lessen à 45 minuten – € 380 – 9 maanden geldig
  • Losse les à 45 minuten – € 30

Locatie

Lessen worden gegeven in het centrum van Bemmel, bij Nijmegen (adres op aanvraag). In overleg worden uitsluitend dubbele lessen aan huis gegeven in Lent, Elst, Huissen of Nijmegen.

Aanmelden voor proefles

Een proefles kost € 10 (incl. BTW), contant of met pin afrekenen op de les. Besluit je daarna door te gaan met de lessen, wordt je betaling van de proefles in mindering gebracht op de strippenkaart.

Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

Gewenste lesmoment

Je bericht

Een les afzeggen met ‘inhaalgarantie’ kan tot 24 uur van tevoren i.v.m. herroostering (korter van tevoren afzeggen met inhalen kan alleen bij overmacht / ziekte én in overleg met de docent).

(Of neem hier contact op als je eerst meer info wilt ontvangen.)

Op de hoogte blijven?

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Of deel dit bericht op sociale media: